2488

Μάκης Μηνδρινός

Πρέμιερ Λιγκ: Μέσα σ’ ένα μήνα…

Χαιρετώ! Ο στοιχηματικός απολογισμός ολοκληρώθηκε στη στήλη της Τρίτης, από ‘δω και πέρα θα πάμε με… ελεύθερα θέματα. Σήμερα λέω να δούμε τι έχει γίνει ως τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ. Λίγα πράγματα, αλλά θα τα δούμε ένα-ένα. Ουσιαστικά συμπληρώθηκε ένας μήνας από τότε που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη σεζόν (21/05 η τελευταία αγωνιστική), πάμε να δούμε τι έγινε στο διάστημα αυτό.

Προπονητές Δεν αναμένεται μεγάλη κίνηση σε ότι αφορά τους προπονητές, καμία σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζω πως την περσινή περίοδο ξεκίνησαν με νέο μάνατζερ ένα σωρό ομάδες: η Τσέλσι, η Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η Εβερτον, η Σαουθάμπτον, η Γουότφορντ, η Χαλ, η Σάντερλαντ, μπορεί να ξεχνάω και καμία. Και ήταν ουσιαστικά η πρώτη σεζόν από την αρχή και του Κλοπ στη Λίβερπουλ.

Φέτος, αναμενόμενο, δεν έχουμε αυτόν τον… πανικό. Οι «μεγάλες», από τη στιγμή που ο Βενγκέρ άφησε πάλι… παγωτό τον κόσμο της Αρσεναλ και παρέμεινε, μένουν όπως έχουν. Υπήρξε μια φημολογία ότι ο Κόντε δεν θα συνεχίσει στην Τσέλσι, αλλά ο Ιταλός παραμένει στους Λονδρέζους. Εκπληξη για πολλούς ήταν η αποχώρηση του Σαμ Αλαρντάις από τον πάγκο της Κρίσταλ Πάλας, λέγοντας μάλιστα ότι δεν βρίσκει κίνητρο πλέον να συνεχίσει την προπονητική! Κρίμα, ο Αλαρντάις ήταν ένας από τους αγαπημένους στοιχηματικά προπονητές όλα αυτά τα χρόνια.

Η Πάλας παραμένει ακέφαλη, αν και το ρεπορτάζ λέει ότι είναι σε πολύ προχωρημένες επαφές με τον Φρανκ Ντε Μπουρ. Από ‘κει και πέρα, είχαμε δύο αναμενόμενες αποχωρήσεις: η οικογένεια Πότσο, σεβόμενη την… παράδοση που έχει όλα αυτά τα χρόνια στο ποδόσφαιρο (είτε ως ιδιοκτήτες της Γουότφορντ, είτε ως ιδιοκτήτες της Ουντινέζε ή της Γρανάδα παλαιότερα), απέλυσε τον Βάλτερ Ματζάρι, παρά την άνετη σεζόν που έκανε η Γουότφορντ.

Υπενθυμίζω, πέρσι απέλυσε τον Κίκε Φλόρες μετά από μία επίσης επιτυχημένη σεζόν. Και πρόπερσι, είχε διώξει τον Γιοκάνοβιτς που την ανέβασε από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν προφανώς η απόλυση, αλλά εκείνος που είπε το «ναι» για να αντικαταστήσει τον Ματζάρι. Δεν περίμενα ότι ο Μάρκο Σίλβα θα πήγαινε στη Γουότφορντ, θα περίμενα να έκανε μια θεωρητικά πιο ασφαλή επιλογή, όπως για παράδειγμα ήταν ο πάγκος της Κρίσταλ Πάλας.

Όπως και να ‘χει, είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνυπάρξει ο Πορτογάλος με τους τρελό-Πότσο. Και η απόλυση του Κλοντ Πιέλ από τη Σαουθάμπτον ήταν αναμενόμενη. Το τελευταίο δίμηνο της σεζόν είχε… ραγίσει το γυαλί, εντύπωση μου έκανε που δεν ανακοινώθηκε αμέσως η απομάκρυνσή του, αλλά πριν από καμιά 10αριά μέρες. Δεν έχει ανακοινωθεί αντικαταστάτης ακόμα, όμως και εδώ υπάρχει φαβορί για να αναλάβει, είναι ο μέχρι πρότινος μάνατζερ της Αλαβές, Πελεγκρίνο.

Αυτά είναι, προς το παρόν. Κρίσταλ Πάλας και Σαουθάμπτον είναι ακέφαλες, αλλά δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν ανακοινώσει προπονητή, ενώ με νέο μάνατζερ είναι και η Γουότφορντ. Οι τρεις νεοφώτιστες, Χάντερσφιλντ-Μπράιτον-Νιουκάστλ, παραμένουν με τους προπονητές που τις ανέβασαν. Α! Και μια τελευταία κίνηση που έγινε και νομίζω αξίζει να σχολιάσουμε, είναι αυτή της Λέστερ: ο Σέξπιρ (που μονιμοποιήθηκε) έπεισε τον Μάικλ Απλετον να αφήσει την Οξφορντ για να γίνει βοηθός του.

Μεταγραφές Η Μάντσεστερ Σίτι είναι αυτή που μπήκε πιο δυναμικά στο παζάρι. Εχει κάνει και την ακριβότερη μεταγραφή ως τώρα, φέρνοντας τον εξτρέμ Μπερνάρντο Σίλβα από τη Μονακό αντί 42,5 εκατ. λιρών. Πήρε και τερματοφύλακα (Εντερσον, από Μπενφίκα, με 35,2 εκατ. λίρες), ενώ ετοιμάζεται να φέρει και τον Ντάνι Αλβες από την Γιουβέντους. Παράλληλα, ξεφορτώθηκε πολύ πράμα: Καμπαγέρο (γκολκίπερ), Κλισί (μπακ), Νάβας (εξτρέμ), Σανιά (μπακ), Ζαμπαλέτα (μπακ) αποτελούν παρελθόν.

Μετά τον Μπερνάρντο Σίλβα, η ακριβότερη κίνηση ως τώρα στο Νησί έγινε από τη Λίβερπουλ, που έσκασε 35,7 εκατ. λίρες για να πάρει από τη Ρόμα τον Σαλάχ. Προσωπικά, τον θεωρώ μια χαρά για ομάδα δεύτερης ταχύτητας, αλλά όχι για το κάτι παραπάνω. Το έδειξε, άλλωστε, και στο πέρασμά του από την Τσέλσι, που… πέρασε και δεν ακούμπησε. Και δεν ξέρω αν ο ερχομός του Σαλάχ σημαίνει αποχώρηση κάποιου εκ των Κουτίνιο-Φιρμίνο (ο Μανέ δεν κουνιέται).

Σέντερ φορ πρώτης γραμμής χρειάζονται οι «ρεντς», αυτός που πήρε (Σολάνκε, από Τσέλσι) είναι κίνηση καλή, αλλά δεν μπορεί να τον υπολογίζει άμεσα. Κάπου 30 εκατ. λίρες έσκασε η Γιουνάιτεντ για να πάρει τον στόπερ Λίντελεφ από την Μπενφίκα. Τον είχε βάλει στο μάτι από τον Γενάρη ο Μουρίνιο, δεν μπόρεσε να τον πάρει τότε, τον τσίμπησε φέτος.

Καλή περίπτωση είναι, στα 22, μένει να δούμε αν μπορεί να προσαρμοστεί στην Αγγλία. Αλλά από την άλλη, πόσο χειρότερος μπορεί να είναι από τον Σμόλινγκ ή τον Τζόουνς; Καλές κινήσεις έχει κάνει η Εβερτον. Καταρχάς κράτησε τον Κούμαν, που ήταν στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ (η Μπαρτσελόνα τον είχε στη λίστα της). Ο Πίκφορντ, γκολκίπερ από τη Σάντερλαντ, θεωρείται ο επόμενος βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας.

Προσωπικά αυτό δεν μου λέει τίποτα, και τι δεν έχουν δει κατά καιρούς τα μάτια μας κάτω από τα δοκάρια των Αγγλων… Αλλά, όντως, αν υπάρχει ένας Αγγλος γκολκίπερ στο Νησί που αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω, είναι αυτός. Από προσόντα είναι μια χαρά. Και έπεται ο Μπούτλαντ. Η Εβερτον πήρε και τον Κλάασεν, με 23 εκατ. λίρες, μέσος του Αγιαξ.

Πολύ καλή περίπτωση, ειδικά όταν μιλάμε για Εβερτον και όχι για τις τοπ ομάδες της κατηγορίας. Ισως ο ερχομός του Κλάασεν σημαίνει ότι θα πουληθεί ο Μπάρκλεϊ, αλλά δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό… Και φαίνεται πως ακολουθεί ο Σάντρο, επιθετικός της Μάλαγα που βγάζει μάτια στο Euro U21 με τους Ισπανούς. Το «στοίχημα», βέβαια, είναι να μείνει ο Λουκάκου (δύσκολο…).

Πολλά (πάρα πολλά για την ακρίβεια) έσκασε η Λέστερ, για να πάρει τον στόπερ (ενίοτε και μπακ) Μαγκουάιρ από τη Χαλ. Μιλάμε για έναν παίκτη που αν δεν υπήρχαν οι τόσοι πολλοί τραυματισμοί στην άμυνα της Χαλ στην έναρξη της σεζόν, πιθανότατα θα ήταν τριτο-τέταρτη επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, και του το αναγνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν σταθερός και από εκείνους που ξεχώρισαν.

Αλλά όχι και 12 εκατ. λίρες! Εξυπνες κινήσεις από την Μπόρνμουθ, η οποία πήρε σούπερ τερματοφύλακα, τον Μπέγκοβιτς από την Τσέλσι (κοντά στα 10 εκατ. πήγε το… μαλλί), αλλά και τον Ντεφόε από τη Σάντερλαντ (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά θεωρείται κλεισμένος). Για τέτοιες ομάδες ακόμα και στην ηλικία που είναι, ο Ντεφόε κάνει εύκολα τη διαφορά… Η Αρσεναλ πήρε ελεύθερο (αλίμονο…) τον πολυσύνθετο αμυντικό Κολάσινατς από τη Σάλκε.

Η Γουέστ Χαμ ελεύθερο τον Ζαμπαλέτα από τη Σίτι, η Στόουκ τον Ντάρεν Φλέτσερ, ελεύθερο από την Γουέστ Μπρομ. Η Γουότφορντ αγόρασε τον Κλέβερλι που έπαιζε δανεικός από την Εβερτον, η Νιουκάστλ έκανε το ίδιο με τον Ατσου (δανεικός από την Τσέλσι). Αυτά είναι τα σημαντικότερα ως τώρα. Προφανώς ακόμα έχουν να γίνουν πολλά, έχουν να αλλάξουν πολλά.

Το ξέρετε, οι Αγγλοι γουστάρουν να κάνουν τις σημαντικότερες κινήσεις τους στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Το ίδιο λογικά θα γίνει και φέτος. Μέχρι να τα κλείσουμε όλα για διακοπές, θα κάνουμε ένα ακόμα briefing, μεταγραφικό και προπονητικό, στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά θα δούμε λίγο και τα σημαντικότερα από τις μικρότερες κατηγορίες.

Νέα στήλη από βδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη!

Παλαιότερα άρθρα του Μάκης Μηνδρινος